Informatie
Missie
- Voorzien in een veilige omgeving en een ontmoetingsplaats voor alle geledingen binnen de Molukse
gemeenschap. In deze omgeving wordt invulling gegeven aan de Molukse identiteit. Het is een plek
waar iedereen met een warm hart voor de Molukse gemeenschap welkom is. - Het culturele erfgoed van de Molukse gemeenschap levend houden en doorgeven aan jongere generaties
door het organiseren, begeleiden en ondersteunen van activiteiten die hierop gericht zijn. Dit uit zich in het
ondersteunen en ontwikkelen van Molukse dans- en zanggroepen, Molukse praatgroepen en voorzien in
geschiedenisles en taalles voor de jongere generaties. - De Molukse gemeenschap vertegenwoordigen, bijvoorbeeld in gesprekken met de gemeente,
woningcoöperaties etc. - De rol van vraagbaak en begeleider vervullen, zowel op groepsniveau als op individueel niveau. Hulp
bieden aan de gemeenschap op het gebied van huisvesting, participatie en andere maatschappelijk
relevante vraagstukken.
Visie
Saamhorigheid vergroten door organisatie van activiteiten en evenementen
Door het organiseren van activiteiten voor verschillende doelgroepen en leeftijden zal de saamhorigheid
toenemen. Er zijn diverse Molukse groepen die erop gericht zijn het culturele erfgoed van de
gemeenschap in leven te houden (d.m.v. dans, zang, geschiedenisles etc.). Stichting Pata Siwa – Pata
Lima wil deze groepen een podium bieden en dergelijke activiteiten bevorderen en initiëren.
Verbinden en ondersteunen
In Culemborg en omgeving zijn diverse groepen actief op het gebied van de Molukse cultuur en educatie. Stichting Pata Siwa – Pata Lima fungeert als platform voor al deze groepen, bijvoorbeeld door het bieden van netwerken en door te ondersteunen bij activiteiten. De stichting vervult een verbindende rol en zoekt actief contact met verschillende groepen en brengt ze, waar mogelijk, met elkaar in contact. Het doel
hiervan is de waarborging van de cultuur van de Molukse gemeenschap in Culemborg en omgeving. De cultuuruitingen die we een podium willen bieden, dienen naast het bewaren van de eigen identiteit nog een belangrijke functie, nl. het tonen van respect voor de eerste generatie Molukkers, de generatie die werd getransporteerd vanuit de Molukken naar Nederland. De gevoelens die hier nog altijd mee gepaard gaan dragen ertoe bij dat de cohesie binnen de Molukse gemeenschap sterk is. Educatie over de historie aan de jongere generaties zal ertoe bijdragen dat deze wordt onthouden en ook bijdeze generaties een plek krijgt.
Optreden als gesprekspartner
Het bestuur van Pata Siwa – Pata Lima treedt op als gesprekspartner voor de politiek, de woningbouwvereniging en andere relevante partijen op sociaal-maatschappelijk vlak. De stichting legt en onderhoudt contact met organisaties in de regio en luistert goed naar binnenkomende signalen. D.m.v. werkgroepen en informatiebijeenkomsten raadpleegt de stichting de gemeenschap over actuele onderwerpen. Er ontstaan op deze manier korte en duidelijke communicatielijnen en onderwerpen worden eerder bespreekbaar gemaakt.
Voorzien in informatie
Bewoners hebben vaak vragen over hun rechten, plichten of mogelijkheden in bepaalde situaties. Pata Siwa – Pata Lima biedt een plek waar bewoners met vragen over zaken als wonen, leven of zorg terecht kunnen. De stichting zal informatie bieden via de website en sociale mediakanalen. Vragen en antwoorden daarop zullen gedocumenteerd worden, zodat er een centrale informatievoorziening ontstaat. Op dit
moment is Facebook een belangrijk communicatiekanaal, dit zal verder uitgebreid worden.
De betekenis achter PataSiwa-PataLima
Negen groep - Vijf groep
De eenheden worden nader aangeduid door een cijfer achter te plakken waar men overigens een bepaald systeem voor toepaste en, toevallig niet het eenvoudigste. Integendeel, er zat een bijzondere rekenkundige - of zo je wilt - wiskundige opzet achter waarvan de ILMU SEMBILANPULUSEMBILAN (de 99-ste leer) deel uitmaakte. De sleutel van het systeem zit 'm in de zogenaamde tweedeling die een nieuwe eenheid vormt.
Het meest eenvoudige voorbeeld is de ULI TELU of ULI TERU (Ulie drie) omdat die grondvorm van de tweedeling is, namelijk: deel 1 plus deel 2 = éénheid 3.
De éénheid is Ceram en bestaat uit deel 1: Groot Ceram het hoofdeiland) plus deel 2: Klein Ceram (Hoamoal, het schiereiland.
Ga je zo'n tweedeling optellen met een andere tweedeling krijg je wederom een nieuwe eenheid, de Uli (Pata) Lima, de Vijf-groep. Deze laatste éénheid is tevens hét symbool van het volledige wezen MENS. De Uli Lima éénheid is dus de som van een optelling van twee Uli's Telu, waarvan de twee eenheden - de Uli's - zijn samen gevloeid tot de som van de delen.
Helaas is het volledige wezen PATA LIMA in zijn eentje steriel en dus niet de meest ideale groepering. Maar ga je vervolgens een vrouwelijke vijf samenvoegen met mannelijke vijf, dan verkrijg je de subliema PATA SIWA , de Negen-groep, de hoogste eenheid van alle bestaande Uli's of Pata's en Makariki's oorsprong: SIWA LETTE (top negen)
Op Ceram zijn er twee, de Negen- en de Vijf-groep, de Pata Siwa en Pata Lima. Ook hierin dus weer een tweedeling, een principe dat zich in beide groepen voortzet, want de groeperingen zijn ieder op zich weer verdeeld in HITAM (zwart) en PUTIH (wit). Een verdeling die men ook elders in Zuidoost Azië terug vindt en waar zwart en wit het onderscheid vormen tussen de berg- en de kustbewoners. Dat het zwart in geen geval te maken heeft met de bij sommige stammen in zwang zijnde tovering is voor ons een ding dat zeker is. Er behoren namelijk een aantal niet-getatueerde groepen - o.a. de mensen Sisiulu, uit het stroomgebied van de Waé Sapalewa en die van Sahulau uit het stroom gebied van de Waé Tala - tot de zogenaamde PATA SIWA HITAM groep in West- Ceram.
Voor zover we weten is de tweedeling bij de Pata Lima niet duidelijk terug te vinden, alhoewel er in bepaalde gevallen wel degelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de bergen en de zee (kust). Laten we het er maar op houden dat er een verband bestaat, met het kosmologische dualisme waarin het vrouwelijke de aarde) en het mannelijke (de hemel) soms ook in wit en zwart worden uitgedrukt.
Meer informatie hierover is te vinden op:
Het stichtingsgebouw
Op dit moment is het bestuur in overleg met de gemeente aan het kijken naar de mogelijkheden omtrent het stichtingsgebouw. Doormiddel van de nieuwsbrieven wordt u hiervan op de hoogte gehouden.